Örgü ipi etiketindeki işaretler ve anlamları

Bugün örmeye başlarken mutlaka bilmeniz gereken konuların birinden bahsedeceğim. Örgü ipi alacağınız zaman mutlaka etiketlerine gözünüz takılmıştır. Üzerinde farklı işaretlerin ve şekillerin olduğunu görüyorsunuz. Ben de en başlarda ne anlama geldiğini anlamamış hatta yanlış ip ve tığ almışlığım olmuştu. Ama bu konuda yıllarını örgüye vermiş, belki kilometrelerce örmüş anacığım imdadıma yetişti.

Şimdi bu işaretlerin ne olduğunu öğreniyoruz.

Bu arada bu hangi ipi kullanacağınızdan da emin olamıyorsanız. Amigurumi İpi Nasıl Olmalıdır? yazısını da okuyabilirsiniz.

Bir ip alırken yukarıdakileri inceleyerek, ip ile yapacağınız ürüne göre, kullanacak kişiye göre seçebilirsiniz.

Bunun dışında, mesela bir ip aldınız, ipiniz bitti ve aynı marka model ip bulamadınız, başka bir markadan en yakın ipi bulmak için, ipin cinsini yani içinde kullanılan malzemeleri(akrilik, yün, pamuk gibi) oran olarak karşılaştırın, daha sonra ipin metresinin  ağırlığına olan oranını karşılaştırın. Bu şekilde en yakın ipi rahatlıkla bulabilirsiniz.

Genelde yabancı menşeili yünlerde kullanılan ip ağırlık tablosu. Örnek olması açısından ekledim. Burada ipleri inceliğine göre 6 sınıfa ayırmışlar, Bu sınıflardaki yünlerin, kategorisi, kaç sık iğne ve sıra ile 10cmlik bir kare yapılacağı ve önerilen tığ kalınlık aralığı tabloda açıklanmıştır.

1.Sınıf: Süper ince ipler,  4 inch yani yaklaşık 10cm bir kare yapmak için 21 sık iğne ve 32 sıra ile örülür, önerilen tığ kalınlık aralığı 2,25-3,25mm’dir.

2.Sınıf: İncecik ipler, 4 inch yani yaklaşık 10cm bir kare yapmak için 16 sık iğne ve 20 sıra ile örülür, önerilen tığ kalınlık aralığı 3,5-4,5mm’dir.

3.Sınıf: İnce ipler,  4 inch yani yaklaşık 10cm bir kare yapmak için 12 sık iğne ve 17 sıra ile örülür, önerilen tığ kalınlık aralığı 4,5-5,5mm’dir.

4.Sınıf: Orta kalınlıkta ipler,  4 inch yani yaklaşık 10cm bir kare yapmak için 11 sık iğne ve 14 sıra ile örülür, önerilen tığ kalınlık aralığı 5,5-6,5mm’dir.

5.Sınıf: Hacimli ipler,  4 inch yani yaklaşık 10cm bir kare yapmak için 8 sık iğne ve 11 sıra ile örülür, önerilen tığ kalınlık aralığı 6,5-9mm’dir.

6.Sınıf: Süper hacimli ipler,  4 inch yani yaklaşık 10cm bir kare yapmak için 5 sık iğne ve 9 sıra ile örülür, önerilen tığ kalınlığı 9 ve üzeridir.

Yine iplerin üzerinde gördüğümüz sembollerden yıkama ve kurutma ile ilgili olanları ayrıntılı buradan inceleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir